maandag 22 juni 2015

Een halve liter bier

Arnold vertelt

Vandaag is een zeer enerverende en succesvolle dag geworden met wederom heel veel indrukken. Na vanmorgen weer hartelijk ontvangen te zijn voor het ontbijt, hebben we kennisgemaakt met de collega's van Selma en Damir. Collega Vanessa is aangeschoven bij het ontbijt om kennis te maken en spreekt erg goed Engels. Dit is erg prettig om de verdere communicatie met collega's op te pakken en dat geeft de rest van de week nog meer mogelijkheden om gesprekken te voeren.

De presentaties
Om 9.00 uur start Vanessa met de presentatie over Kosta Popov en laat veel foto's zien van dingen die zij doen en ondersteunt dit met uitstekend Engels waardoor het heel duidelijk overkomt. Vervolgens heb ik (Arnold) onze presentatie gegeven waarbij ik me van tevoren verontschuldig voor het luxe voorkomen van een aantal filmpjes en de hoeveelheid financiële middelen die wij in Nederland tot onze beschikking hebben. Zij zijn verrast over de mogelijkheden die we hebben.

Arnold geeft zijn presentatie over Radar

Na de koffie gaat het gesprek over de behoefte aan ondersteuning. In Bosnië is er tot 18 jaar relatief nog veel geregeld voor kinderen met een beperking maar als zij de volwassen leeftijd bereikt hebben en klaar zijn met hun school is er geen enkele vorm van ondersteuning meer. Daarop hebben wij verteld over het werkproject bij de Makro en hoe arbeidsintegratie geregeld is. Dit klinkt hun als muziek in de oren. In de middag heb ik een gesprek met de gemeente waar we het probleem dat er na hun 18 levensjaar geen ondersteuning meer is,subtiel aankaarten. Samen met de directeur, Vanessa en Bekir gaan we in gesprek om een strategie te bepalen. Dit moet snel omdat de hele Radar delegatie op het punt staat om op bezoek te gaan bij het pedagogisch instituut waar we in gesprek gaan met de directeur die ons ontvangt met Bosnische koffie, thee en flesjes water. 

Op bezoek bij het pedagogisch instituut
Na de hartelijke ontvangst krijgen we een korte introductie waar het instituut voor staat. Het instituut werkt nauw samen met Kosta Popov en probeert op regionaal niveau het onderwijs naar een hoger plan te krijgen. Daarbij is nadrukkelijk aandacht voor mensen met een beperking, de beperkte middelen en de slechts zeer sporadische aandacht die de lokale regering heeft voor de doelgroep. Daarnaast zadelt zij hun op met ellenlange procedures om financiële middelen te verkrijgen voor projecten. Natuurlijk is hij ook benieuwd naar de toegevoegde waarde van onze kant en we spreken af om later in de week nog een gesprek in te plannen tussen de directeur en mij om te kijken hoe we kennisdeling kunnen gaan organiseren.

Monique en Jane zijn gearriveerd
We keren terug met de bus terug naar Kosta Popov voor de lunch en we bespreken samen de mogelijkheden om kennisoverdracht te kunnen organiseren. Ondertussen zijn Monique en Jane gearriveerd en is de hele delegatie op volle sterkte. Tijdens de lunch dompelen we hen alvast een klein beetje onder in de Bosnische cultuur en het reilen en zeilen.

Ieder zijn weg
Het middagprogramma gaat beginnen. Lilian, Monique en Jane, blijven bij de stichting en de rest gaat op weg naar de geplande gesprekken in het centrum van Tuzla.
Patrick, Angelien en Vanessa gaan op bezoek bij Aschmir die 22 jaar oud is en een IQ van 45heeft. Er wordt een SIS, POS en ZRM afgenomen bij deze cliënt. Hierover komt morgen inhoudelijk nog het verhaal. Het mooie is dat naar aanleiding van het bezoek een vervolgbezoek wordt gepland met Lilian om te kijken of er praktische en pedagogische ondersteuning geboden kan worden in de gezinssituatie. Dit zal vooral gaan om kleine praktische tips voor de moeder om Aschmir beter kunnen ondersteunen met zijn gedrag.

Op bezoek bij de gemeente
Selma, Djula, Peter en ik gaan op gesprek bij de gemeente. Ik heb in overleg met Djula en Selma besloten dat het slim is om voor het gesprek met de gemeente mijn kostuum aan te trekken om op het juiste "niveau" in te steken.
We worden ontvangen door de directe adviseur van de burgemeester en zij besluit om haar baas aan te laten sluiten bij het gesprek. We wisselen officieel visitekaartjes uit en stellen ons kort voor. Zij verontschuldigen zich voor het feit dat de burgemeester verhinderd is. We komen al gauw op het thema in hoeverre de gemeente zich bemoeit met burgers met een beperking. De gemeente financiert wel een aantal kleine projecten, maar formeel hebben zij geen enkele verantwoordelijkheid.

Op bezoek bij de gemeente

De uitleg sluit aan bij het beeld dat we al hadden uit eerdere gesprekken. Uiteindelijk raken we naar aanleiding van voorbeelden over kleine projecten in gesprek over hoe wij als Radar maar ook algemeen in Nederland de financiering regelen, maar vooral ook wat projecten inhoudelijk kunnen opleveren. Aan de hand van het werkproject Makro leggen we uit wat de meerwaarde is voor het bedrijf zelf, wat de meerwaarde is voor de cliënten die er werken en hoe de financiering is geregeld. We benadrukken dat er sprake is van een win - win situatie bij de Makro en ik geef hun een rekenvoorbeeld. Ze zijn erg onder de indruk en al gauw stromen de ideeën over de tafel.

Samenwerken
De intentie wordt geuit om te gaan samenwerken. De verschillende invalshoeken worden besproken; groot of klein beginnen, omzeilen van de lokale bureaucratie, de gevoeligheid van de overheid voor connecties uit het buitenland, vriendschap sluiten met de gemeente Maastricht en Tuzla of het aanspreken van een EU- subsidie om tot samenwerking te komen. Ik geef aan dat we graag de mogelijkheden willen onderzoeken, maar dat het helpt om concrete projectvoorstellen te hebben om op te pakken tussen verschillende instanties.
Peter en ik fluisteren kort in het Nederlands dat ons gesprek van vanmorgen hier prima op aansluit en dat het pedagogisch instituut ook deelnemer zou moeten zijn in een eventueel project. Dit kan ik later in de week mee terugnemen naar het gesprek met de directeur van het pedagogisch instituut.

Selma straalt en is heel erg blij met wat we hebben bereikt en dat we de zaak goed voor het voetlicht hebben gebracht. Dat moet gevierd worden. Ze neemt ons mee naar het terras van de lokale bierbrouwer waar we ons een halve liter bier goed laten smaken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten