woensdag 24 juni 2015

Dag 4 in Tuzla; Onverwacht bezoek



Selma heeft een fles Slivovitsj meegenomen als dank voor de gehaalde resultaten de dag ervoor.´Een slokje in de morgen is een dag zonder zorgen´ aldus Selma.

Wij zitten samen in de vergaderruimte de dag voor te bereiden als er plotseling een voor ons onbekende man binnenkomt die zich voorstelt als de lokale inspecteur van de politie. Hij is gekomen omdat hij, helemaal in het beginstadium van het project, als contactpersoon tussen Djula en de leiding van Kosta Popov heeft gefungeerd. Uit persoonlijke betrokkenheid wil hij ons graag ontmoeten en een boek over de historie van Tuzla geven, als herinnering aan ons verblijf in Tuzla en aan het project. In de kaft heeft hij een persoonlijke boodschap voor ons geschreven.  Arnold wordt gevraagd om het boek officieel in ontvangst te nemen. Hij wenst ons veel succes met het project en bedankt ons namens de inwoners van Tuzla.


een bedankje namens de inwoners van Tuzla



LOTOS

Angelien, Peter en Patrick vertrekken meteen na het ontbijt naar LOTOS. Dit is een informatiecentrum, dat opkomt voor mensen met een beperking in de breedste zin van het woord.Peter gaat in gesprek met de directeur. Angelien en Patrick voeren, met Djula als tolk, weer POS en SIS gesprekken onder andere met Mersiha. Zij is een 32- jarige vrouw en lichamelijk gehandicapt. Zij mist grotendeels haar armen en benen. Ze is totaal self-supported en leeft zonder enige woningaanpassing. Een zeer sprekend voorbeeld is dat zij zelf kookt en de afwas doet aan een regulier aanrecht, ze klimt dan gewoonweg op een stoel en begint af te wassen. Ze is moeder van een 9 maanden oude dochter die ze geheel zelfstandig verzorgt, samen met haar man. In ons gesprek met haar kwam heel duidelijk naar voren dat Merisha's kracht haar eigen drijfveer en wilskracht is. Girlpower ten top!
 
Merisha




Monique, Jane, Arnold, Djula, Lilian komen ook aan bij LOTOS. In de ochtend hebben zij een bezoek gebracht aan een school voor doven en slechthorende. Daarover zo meteen meer.  De groep wordt ontvangen door de directeur, Suad Zahirovic. Hij is vanaf zijn geboorte blind.Enthousiast begint hij te vertellen over de doelstelling van het  informatiecentrum. Hun motto is: 'Waar een wil is, is een weg! We concluderen al vrij snel dat de doelstelling van LOTOS veel overeenkomsten heeft met onze missie en visie. Bijzonder is dat LOTOS veel gebruik maakt van internationale netwerken om bekendheid te geven aan hun werk, het bevorderen sociale inclusie van mensen met een beperking, ongeacht de soort van beperking.

De situatie van LOTOS is herkenbaar voor ons. Participatie en integratie zijn ook in Bosnië onderwerpen die in de schijnwerpers staan. LOTOS maakt zich sterk voor een maatschappij waarin mensen met een beperking dezelfde rechten hebben als mensen zonder beperking.Na de voorlichting van de directeur vertelt Arnold in het kort over de missie en visie van Radar.


Bezoek aan school voor doven en slechthorende

Monique, Jane, Arnold, Djula en Lilian zijn in de morgen, voor hun bezoek aan LOTOS, vertrokken naar een school voor doven en slechthorenden. Selma begeleidt hen.Ze worden ontvangen door de directeur en een groot aantal medewerkers. Een gedeelte van hen is leraar en het andere deel is pedagoog. Ze hebben een presentatie klaarstaan in het Engels om uit te leggen waar hun school voor staat. We nemen allemaal plaats in de ruimte waar we worden ontvangen met Bosnische koffie en koekjes.

Na de presentatie wordt er van gedachten gewisseld. Er worden vragen heen en weer gesteld en beantwoord. Ook hier wordt duidelijk dat medewerkers verbaasd zijn over de financiële ruimte die in Nederland voorhanden is om goede zorg te organiseren. Het is duidelijk dat de financiële middelen in Tuzla een stuk minder zijn. Ondanks dat, is er kennis gemaakt met een enthousiast team. Daarna volgt er nog een rondleiding in het schoolgebouw. Met weinig middelen is er een hele fijne sfeer gecreëerd in het gebouw. Hun trots is de nieuw, pas ingerichte snooselkamer.

Snooselkamer ; het Nederlands als taal heeft al zijn intrede gedaan in Bosnië

De middag en avond gebruiken we om de seminars van de komende drie dagen voor te bereiden. We willen een zo maximaal mogelijk resultaat halen in de nog resterende drie dagen. Dat wordt nog hard aanpoten.

2 opmerkingen:

  1. Zo te lezen vervelen jullie je zeker niet, mooi werk.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het was een mooie week waarin hard is gewerkt. Ik besef......…. het is ons allen duidelijk dat dit een begin is van iets moois dat uit onze samenwerking zal voortkomen. Ik ben alle indrukken nog aan het verwerken om het een vervolg te kunnen geven. Trots en dankbaar voor deze kans, voor de ervaring die ik gedurende de week heb opgedaan.

      Verwijderen