maandag 29 juni 2015

Op avontuur met een blinde gids



Angelien en Patrick hebben afgelopen week heel wat huisbezoeken afgelegd bij het afnemen van de SIS en POS. Dat levert natuurlijk ook de nodige anekdotes op. Zoals het interview met Erdwin, een jongeman van 23 jaar. Hij is student fysiotherapie en vanaf zijn 20ste blind door diabetes-glaucoom. Een aandoening die vrij veel in Bosnië voorkomt.
Tijdens het interview laat hij zien hoe hij samen met een andere blinde vriend met een scooter racet op een voetbalveld. Jack-ass op z’n Bosnisch.

De geïmproviseerde routebeschrijving


Vervolgens reizen beiden verder het binnenland van Bosnië in, begeleidt door een blinde gids.
Gelukkig krijgen zij een  geïmproviseerde beschrijving van de route mee die niet helemaal juist blijkt te zijn.Met wat over en weer telefoneren wordt de plaats van bestemming uiteindelijk bereikt. Daar woont de 23-jarige blinde jonge vrouw Melizza die bij haar ouders en broer woont. Zij is afgestudeerd als  fysiotherapeute. Na haar afstuderen heeft zij een half jaar gewerkt maar is sinds die tijd werkeloos. Ze spreekt accentloos Engels.
Het hele gezin leeft in een klein huisje; een slaapkamer voor de ouders en een huiskamer van 6 bij 3 meter. Op de grote hoekbank slaapt zij met haar broertje van 18.
Melizza slaapt heel weinig en ze “ kijkt” vaak tot diep in de nacht naar tennis op de TV. Het stoort haar broer niet.
Tijdens ons interview blijkt dat Meliza een intelligente vrouw is die behoefte heeft aan een netwerk om haar heen. Daar proberen Angelien en Patrick alvast een begin mee te  maken.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten